Longo Vital miljøbillede, Menopause og Sleep

Sådan får du en bedre nattesøvn

Først vender du puden. Så kigger du på uret. Så vender du puden igen. Dårlig søvn, er et almindeligt problem, der rammer mange i kortere eller længere perioder.

botaniske illustrationer © Janne Malmros

Sådan får du en bedre nattesøvn

Først vender du puden. Så kigger du på uret. Så vender du puden igen. Dårlig søvn, er et almindeligt problem, der rammer mange i kortere eller længere perioder.  Det er ikke bare ualmindeligt frustrerende, men mangel på søvn kan også have en negativ indvirkning på det generelle helbred og velvære. Det er derfor vigtigt først og fremmest at finde årsagen til de vågne timer, og hernæst kigge på hvordan du kommer det til livs, så du igen kan vågne frisk og veludhvilet hver morgen.

Halter det med søvnkvaliteten?

Varierende søvnkvalitet kan være forårsaget af en række forskellige faktorer, herunder for lidt eller for meget motion, for mange bekymringer, for meget koffein, skiftende eller utilpas sengemiljø – eller det kan være faktorer som stress, angst, depression og visse typer af medicin. Er dit søvnbesvær forårsaget af førstnævnte forhold, kan du selv sætte ind en række steder, men lider du af stress, angst eller depression bør du søge hjælp og vejledning ved din læge. 

Kosttilskud til søvnen

Der er flere kosttilskud, der har vist sig at være effektive til at forbedre søvnkvaliteten. Nogle af de mest populære inkluderer baldrianrod.

Baldrianrod er et urtetilskud, der er blevet brugt i århundreder til at vedligeholde naturlig hvile og søvn. Det menes at virke ved at øge niveauet af GABA, en neurotransmitter, der hjælper med at understøtte naturlig hvile.

LongoVital Sleep kan være gavnligt for dig, hvis du ønsker hjælp til at forbedre din søvn. LongoVital Sleep indeholder nemlig baldrian, der understøtter naturlig søvn og hvile I LongoVital Sleep er der desuden tilført citronmelisse. Den anbefalet daglige dosis er 2-3 tabletter før sengetid til voksne og børn fra 11 år.

Andre råd til god søvn

Udover at tage kosttilskud er der også flere livsstilsændringer, som kan være med til at forbedre din søvn. Det kan fx være at undgå koffein, nikotin og alkohol lige inden sengetid samt tunge måltider, hård motion og for meget skærmtid. Du kan derimod forsøge med en regelmæssig søvnrutine, hvor du går i seng og står op på samme tid af døgnet. Sørg for at skabe en afslappende rutine lige inden sengetid med fx blid yoga, meditation og afspændingsøvelser, så du kan hjælpe dine tanker og nervesystem med at falde til ro. Sørg også for, at dit soveværelse er mørkt, stille og gerne lidt køligt, så gør det fx til en vane at lufte ud 10-15 minutter inden du skal sove.

Med kombinationen af gode og afslappende rutiner inden sengetid kombineret med LongoVital Sleep kan du således forhåbentlig igen få masser af dejlig søvn.