bvit

B-vitaminer: Hvorfor er det vigtigt og hvordan får du det?

B-vitaminer spiller en central rolle i opretholdelsen af vores krop og sind. De påvirker alt fra vores hud, hår og negle til vores nervesystem, kredsløb og stofskifte

B-vitaminer spiller en central rolle i opretholdelsen af vores krop og sind. De påvirker alt fra vores hud, hår og negle til vores nervesystem, kredsløb og stofskifte. Hvis du lever helt eller delvist vegansk eller er usikker på, om du får tilstrækkelige mængder af de vigtige B-vitaminer igennem din kost, så kan et tilskud af B-vitaminer være vejen, der kan hjælpe dig med at opnå det daglige behov for B-vitaminer.

Naturlige kilder til vitamin B

Der findes flere forskellige typer B-vitamin, hvoraf du formentlig får flere af dem igennem din kost. Gode kilder til vitamin B er fx kød og fisk som oksekød, svinekød og kylling samt laks, tun og sild. Derudover findes B-vitamin i æg, mælk, yoghurt og ost, i fuldkornsprodukter som brune ris, havregryn og fuldkornspasta, i grønne grøntsager som broccoli, spinat og andre bladgrøntsager, i bælgfrugter som linser, bønner og kikærter samt i nødder og frø som mandler og solsikkefrø.

Hvorfor har B-vitaminer betydning for dig?

B-vitaminer har betydning for alt fra hud, hår og negle til dit nervesystem, kredsløb, stofskifte og meget andet.

Vitamin B1 (thiamin) bidrager til et normalt energistofskifte, en normal funktion af nervesystemet, en normal hjertefunktion samt en normal psykologisk funktion.

Vitamin B2 (riboflavin) bidrager bl.a. til at reducere træthed og udmattelse, et normalt energistofskifte og en normal funktion af nervesystemet. Det bidrager det til at vedligeholde normale slimhinder, normale røde blodlegemer, normal hud og et normalt syn.

Vitamin B3 (niacin) bidrager til et normalt energistofskifte og bidrager derudover til at reducere træthed og udmattelse samt til en normal funktion af nervesystemet og en normal psykologisk funktion foruden at vedligeholde normale slimhinder og normal hud.

Vitamin B5 (pantothensyre) er et vitamin, der findes i alle levende celler, og dermed også i alle fødevarer – både planter og kød. Pantothensyres funktion er bl.a. at indgå som en del af et enzym, der bidrager til omsætningen af kulhydrater, proteiner og fedt. Pantothensyre bidrager til et normalt energistofskifte, en normal mental præstation samt at reducere træthed og udmattelse.

Vitamin B6 er en fælles betegnelse for tre kemisk beslægtede forbindelser, pyridoxin, pyridoxal og pyridoxamin. Vitaminets hovedfunktion er at indgå som coenzym i enzymer, der sætter gang i en del kemiske reaktioner i kroppen. Det bidrager bl.a. til normal dannelse af  røde blodlegemer. B6 bidrager desuden bl.a. til et normalt energistofskifte, en normal funktion af nervesystemet, en normal psykologisk funktion, at regulere hormonaktiviteten samt at reducere træthed og udmattelse.

Vitamin B7 (biotin) er også kendt som ’skønhedsvitaminet’, da det bl.a. bidrager til at opretholde normalt hår og normal hud. Derudover bidrager det til et normalt energistofskifte, en normal funktion af nervesystemet samt at vedligeholde normale slimhinder.

Vitamin B9 (folsyre) spiller en rolle for vores celledelingsproces. Det er et vigtigt vitamin, hvis du er gravid, da du i denne periode skal have en høj folatstatus af hensyn til barnets udvikling. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor et dagligt indtag på 400 µg til kvinder fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder inde i graviditeten.

B12 (cobalamin) er det største og mest komplekse af alle B-vitaminerne. Det har betydning for dannelsen af røde blodlegemer og nervesystemet og er desuden involveret i energistofskiftet. B12-vitamin findes kun i animalske fødevarer og ikke i plantekilder, og er derfor særligt vigtigt at få som kosttilskud, hvis du er veganer eller vegetar og kun spiser lidt æg og mejeriprodukter. B12 bidrager bl.a. til et normalt energistofskifte, en normal funktion af nervesystemet, en normal dannelse af røde blodlegemer, en normal funktion af immunforsvaret samt at reducere træthed og udmattelse.

LongoVital B-komplet med alle B-vitaminer samt ølgær

Med LongoVital B-komplet 10 μg B12-vitamin med alle B-vitaminer samt ølgær får du hele dit daglige B-vitamin-behov dækket. Tilskuddet indeholder nemlig en komplet sammensætning af B-vitaminer med alle 8 forskellige B-vitaminer, nemlig thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folsyre, biotin, pantothensyre samt hele 10 μg B12, som gør det velegnet til dig, der søger et komplet B-vitamintilskud. Det er derudover også velegnet til vegetarer, der kun spiser lidt æg og mejeriprodukter samt til veganere, da produktet ikke indeholder nogen animalske ingredienser, samt indeholder hele 10 μg B12-vitamin.

Derudover er LongoVital B-komplet med ølgær, som er en type gær, der ofte bruges i kosttilskud og – som navnet antyder – til ølbrygning og bagning.

Find LongoVital B-komplet med alle B-vitaminer samt ølgær her.

Se også vores andre mono-vitamintilskud som C-vitamin med naturlig acerola og vores plantebaserede D3-vitamin fra alger.