Hanne, 58 år: ”Vi skal blive bedre til at tale om overgangsalderen”

Kender du til generne ved overgangsalder? Står du måske selv midt i dem? Så skal du møde Hanne, en stålsat kvinde, der efter flere år med mange overgangsaldergener har gjort det til sin sag at tale åbent om overgangsalderen: ”alting bliver nemmere, når man ved, man ikke er alene,” fortælle Hanne.

Hanne, 58, arbejder på en skole og har altid levet et aktivt liv med familie, børn, sport og masser af venner og interesser. Og da overgangsalderen ramte hende, var det ikke bare de fysiske gener som hedeture og svedeture, der slog hende ud, men også de følelsesmæssige. ”Jeg blev ramt af humørsvingninger og en stor uro. Jeg kunne stå og glo på den samme rose i haven 30 gange og sige til mig selv ’Hanne, nu skal du også i gang med dit og dat’, og så kom jeg alligevel til at gå og glo på den rose igen. Det er ikke sjovt,” fortæller Hanne.

”Sammen kommer vi bedre igennem det”

Hedeture, svedeture, rastløshed og humørsvingninger. Det er de typiske gener ved overgangsalderen, og noget som virkelig kan vende op og ned på hverdagslivet. Det er ikke alle, der oplever alle gener og heller ikke med samme styrke, men de fleste oplever nogle af dem. Og det kan være svært at tale om: ”Overgangsalderen er en naturlig fase for os kvinder, men ingen taler om det, det skal vi blive bedre til,” fortæller Hanne og fortsætter: ”Jeg kendte meget lidt til overgangsalderen, inden jeg selv oplevede generne. Vi skal blive bedre til at tale om det, så vi sammen kan hjælpe hinanden igennem det. Det er svært at gå med alene, men står vi kvinder sammen om det, så er det så meget nemmere at være i det.

Derfor fortalte Hanne også om, hvad overgangsalderen havde af betydning for hende både derhjemme og på arbejdspladsen. For med åbenhed var det hele knap så svært at komme igennem. ”jeg ringede rundt til mine børn og fortalte dem, hvordan jeg havde det, og de tog det bare så pænt og var glade for, at jeg sagde det, som det var. Det var en lettelse, for så skal jeg ikke forklare mig så meget, hvis jeg ikke lige er helt mig selv, når vi er sammen.

Min mand har været tålmodig, men det er stadig svært indimellem

Også hjemme i privaten er overgangsalderen noget, de har måtte tale om. For selvom Hannes mand er forstående, så er der også meget, han har skulle vænne sig til: ”Når ens overskud forsvinder, så er det klart, at det kan trække veksler på tosomheden. Mit behov for at være alene er også blevet større, og det kan betyde, at jeg nogle gange skal tage mig sammen, når vi er ude i sociale sammenhænge. Min mand ved det godt, og som i alle andre sammenhænge har løsningen selvfølgelig været at tale om det. Det gør bare så meget nemmere,” afslutter Hanne.